Якщо ви вирішили здати кров, вам варто знати, як зберегти гарне самопочуття, якісно відновити сили після процедури та яких правил слід дотримуватися. Отож:
– відпочиньте впродовж 15 хв одразу після здачі крові;
– у разі поганого самопочуття повідомте персонал;
– з’їжте легку їжу та випийте солодкий чай;
– протягом 2 годин не сідайте за кермо будь-якого транспорту;
– 2-3 год не підіймайте нічого важкого рукою, із якої брали кров;
– не вживайте алкогольних напоїв упродовж мінімум 8 годин;
– уникайте інтенсивних фізичних навантажень упродовж 12 год після донації;
– часто та регулярно харчуйтеся протягом двох діб після процедури;
– вживайте підвищену кількість рідини впродовж двох діб.
Чому харчування важливе для донорів?
Після донації дуже важливо правильно харчуватися, аби відновити не лише кількість, а й якість крові. Їжа, багата на залізо, – одна з важливих умов відновлення після донації.
Це передусім продукти тваринного походження: м’ясо (особливо червоне), печінка, риба та різноманітні морепродукти. Гемове залізо (себто залізо в продуктах тваринного походження) організм засвоює найкраще (до 30%). Відновлюється рівень заліза упродовж 21 дня після процедури.
Якщо ви не вживаєте такої їжі, запаси заліза допоможуть поповнити шпинат, горох, броколі, квасоля, спаржа, тофу, а також хліб, крупи та макарони. Проте організм зможе засвоїти лише 10% заліза з рослинних джерел. Покращити ситуацію допоможе вітамін С, котрий стимулює засвоєння заліза.
Найкращі харчові джерела вітаміну С – свіжа зелень та ягоди, цитрусові фрукти, капуста, свіжі помідори.
Протягом кількох годин після їжі не вживайте чай або каву. Танін у цих напоях погіршує засвоєння заліза. Негативно впливають і молочні продукти, клітковина, яйця та шоколад.