У Хмельницькій області успішно завершили втілення освітньої програми “П’ять кроків до здорового харчування”
16 січня 2025
Проєкт реалізував Центр громадського здоров’я України за підтримки Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні World Health Organization Ukraine, Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб, Департаменту освіти та науки Хмельницької ОВА та у партнерстві з Національною асоціацією громадського харчування.
До участі долучилися 15 навчальних закладів з Городоччини, Красилівщини, Ізяславщини, Шепетівщини, Старокостянтинівщини, Теофіпольщини, Ярмолинеччини, Чемеровеччини, Деражнянщини, Кам’янеччини, міст Шепетівка, Деражня, Нетішин, Хмельницький та Кам’янець-Подільський.
Відтак, фахівці Хмельницького ОЦКПХ з вересня до грудня 2024 року проводили тематичні зустрічі з учнями 9-11 класів та педагогами. Розповідали їм про користь здорового харчування, шкоду трансжирів для нашого організму, необхідність зменшення кількості споживання солі та цукру й важливість дотримання питного режиму. Загалом участь у лекціях взяли 3267 школярів та 420 педагогів.
Також у межах проєкту навчальні заклади отримали наочну тематичну друковану продукцію, яку розмістили у шкільних їдальнях або поблизу них. Наприкінці кожної з лекцій учасники проходили онлайн-опитування щодо рівня набутих знань.
Щоб на практиці “закріпити” почуте, Хмельницький ОЦКПХ запропонував школярам долучитися до родинного челенджу #здоровохарчуємосьвсієюродиною. Діти мали спільно з родиною приготувати страви за принципом “тарілки здорового харчування”, сфотографуватися у процесі приготування чи з готовою стравою та розмістити їх на офіційній сторінці свого навчального закладу у мережі Facebook чи офіційному сайті з відповідним хештегом.
За результатами проєкту усіх активних учасників організатори відзначили грамотами, а переможців — цікавими та корисними подарунками — пляшками для води та брендованими екосумками. Заклади-учасники проєкту також отримали грамоти та тематичні дерев’яні пазли “Тарілка здорового харчування” для подальшого пропагування у школах принципів раціонального харчування й використання під час навчально-виховного процесу.
Про проект
Мета освітньої ініціативи “П’ять кроків до здорового харчування” – підвищити обізнаність учасників освітнього процесу про значення здорового харчування для фізичного й психічного розвитку дітей та користь здорового харчування для нашого організму. Але найголовніше — мотивувати дітей та дорослих надалі у своєму повсякденному житті дотримуватись принципів “тарілки здорового харчування”, принести культуру здорового харчування у свої родини.