Усі новини

20 жовтня — Всесвітній день профілактики остеопорозу

       Остеопороз — це прогресуюче захворювання кісткової тканини, при якому організм втрачає кальцій та порушується структура кісток.
       Кісткова тканина стає крихкою та схильною до переломів навіть при незначних травмах. Найбільш вразливим є поперековий відділ хребта, стегна і зап’ястя. Проте, найскладнішим лікарі називають перелом шийки стегна. Після такої травми кожен другий хворий на все життя залишається інвалідом, кожен четвертий помирає протягом трьох років після перелому і лише у 25% випадків пацієнти здатні повернутися до звичного життя. Особливо невтішним такий перелом є для людей похилого віку: вони до кінця життя можуть залишитися прикутими до ліжка і призвести до інвалідизації.
       Найчастіше на остеопороз хворіють жінки старші за 50 та чоловіки старші за 70 років.
        Серед факторів ризику захворювання: вагітність та годування груддю, куріння та вживання алкоголю, перенесені інфекційні захворювання, тривале лікування кортикостероїдними гормонами, гіподинамія, менопауза, неправильне харчування, при якому виникає дефіцит вітаміну D і кальцію.
       Найперше, на міцність кісток впливає співвідношення у харчуванні кальцію й фосфору: доза кальцію повинна в півтора-два рази перевищувати дозу фосфору. Крім того, для повноцінного засвоєння кальцію в раціоні повинні бути магній, бор, мідь, марганець, цинк, вітаміни В6, С, К і фолієва кислота, а також певні білки й жири, що сприяють засвоєнню вітаміну D.
        Правильно підібрана дієта може суттєво мінімізувати загрозу розвитку остеопорозу. Тому необхідно вживати молочні продукти зі зниженою жирністю, свіжі овочі й фрукти, всі види капусти, моркву, ріпу, бобові, волоські горіхи, гарбузове й соняшникове насіння, різні види рослинної олії. Все це містить білки й жири, необхідні для зміцнення кісткової тканини та засвоєння вітаміну D.
        Водночас, лікарі не рекомендують споживати продукти, що погіршують засвоєння кальцію або сприяють його вимиванню з організму: м’ясні делікатеси промислового виробництва (страви з м`яса, що приготовані в домашніх умовах, на засвоєння кальцію не впливають); надлишок солі (провокує вимивання кальцію з організму та призводить до зменшення кісткової маси); алкоголь (є одним з чинників розвитку остеопорозу); мед, цукор, вироби з пшеничного борошна, кава, чай (порушують всмоктування кальцію в кишківнику); солодка газована вода (призводить до виведення кальцію та зменшення кісткової маси, особливо у дітей).
       Для зміцнення кісткової тканини потрібен вітамін D. Він утворюється в організмі під впливом сонячних променів та допомагає кальцію засвоюватися. Тому за сприятливої погоди намагайтеся частіше гуляти на вулиці. Помірні фізичні вправи та ходьба важливі для уповільнення руйнування кісткової тканини.
       Якщо ж Вам уже виповнилося 50 років — зверніться до лікаря та пройдіть обстеження кісткової тканини. Якщо хворобу діагностують, лише фахівець зможе кваліфіковано підібрати необхідні пропорції препаратів кальцію та вітаміну D.
        Пам’ятайте: якщо завчасно переглянути свій раціон та додати у своє життя фізичну активність, можна уникнути остеопорозу навіть у зрілому віці!
Поділитися:
Знайти